Nogle af mine billeder på Flickr

jan 252011
 

Vil du gerne til at lege med blitz og lys lidt mere professionelt end blot at sætte den på toppen af dit kamera? Hvad skal jeg så ha’ af udstyr.

Hvis du vil ha’ den hurtige konklusion med det samme så køb:

  1. Nikon D70, D70s, D80, D90, D200, D300, D300s, D700 og D7000
  2. en eller 2 af deres blitze SB 400, 600, 700, 800 eller 900
  3. Et eller 2 stativer, men tilhørende paraplyholder og paraply.

Kamera

Nikon og Canon har de bedste blitzsystemer, men også de andre har nu mulighed for at flytte blitzen væk fra kameraet og styre dem trådløst. Eksempelvis kan flere af Olympus SLR styre helt op til 3 grupper af blitze fra kameraet, og Pentax og Sony har også systemer der kan fjernstyre blitzen. Vel at mærke

Nikon har siden deres D70’er haft muligheden for at bruge den indbyggede blitz som commander i deres entusiast-modeller, hvilket spare dig for dyr blitz kun til at være commander. Olympus har også denne funktion indbygget i nogle af deres nye SLR huse, hvormod man ved Canon skal ud at købe en topmodel blitz eller en speciel commander enhed for at styre den/de  eksterne blitz(e). jeg vil her koncentrerer mig om Nikon udstyret, men teknikken bag hvordan det virker er det samme for de andre mærker. Implementeringen er lidt forskellig.

Eksempel på 3 blitzegrupper

Olympus har lavet denne fine grafiske illustration

Blitz

Nikons blitz fra SB-400 til SB-900 kan alle bruges som fjernstyret enhed. SB-700 til SB-900 har også mulighed for at bruges som commander på kameraet (evt. via ledning). Det er udemærket hvis man enten har en mindre model der ikke understøtter commander funktionen eller Nikons topmodeller der ikke har indbygget blitz.

SB-700 understøtter grupper ligesom den indbyggede commander og Sb-800/SB-900 understøtter op til 3 grupper.

Stativ, paraplyholder og paraply

Nu har du kamera og blitz og du kan fjernstyre den. Så er der lige et par ting til vi skal have for ikke altid at være bundet til kun at bruge det hård lys der kommer fra en ‘rå’ blitz. Du skal have et stativ med en paraplyholder og en paraply.

Alle ‘lys’ stativerne  er ok. De skal jo ikke holde et ton, så det kommer mest an på hvor høje de skal være og hvor meget de må fylde sammenpakket. Det skriver jeg lidt om i et andet indlæg

Paraplyen skal være ca. 80 cm. hovedreglen er jo størrer to bedre, da det giver den største lyskilde, men disse små blitz mister for meget af deres effekt, hvis paraplyen bliver alt for stor. Paraplyer over 1m er mest til studiebrug med et studie blitzanlæg

Så skal du vælge mellem en gennemsigtig paraply til at skyde igennem og en reflekterende paraply til at skyde ind i. jeg vil bruge den gennemsigtige til at fotografere mindre emner såsom hoved-skulder på 1-2 personer. Til grupper bruger jeg en reflekterende paraply.

Endelig skal du have en paraplyholder til som navnet siget at holde paraplyern og at kunne vinkle den mod modellen.

Emnet stativ, paraplyholder og paraply vil blive uddybet i et kommende indlæg.

 Leave a Reply

(skal udfyldes)

(skal udfyldes)