Nogle af mine billeder på Flickr

nov 202011
 

Der er forskellige typer. De mest almindelige er:

 1. Hvid (satin), sølv eller guld.
  Hvid giver et meget blødere lys, men sølv er mere lyseffektivt. Guld er det samme som sølv men giver et gyldent skær som kan være fint til at give glød i modellens hud.
 2. Reflekterende eller transparent
  • Den reflekterende paraply affyrer man blitzen ind i og jeg vælger denne variant, når jeg fotografere grupper eller større objekter såsom biler m.v.
  • Den transparente paraply affyrer man blitzen ind igennem og den vælger jeg normalt til portrætter. Den fås ikke i sølv eller guld.
 3. Nogle kommer også med et aftagelig dækken. Det er et kompromis mellem transparent og reflekterende.  Det sorte dækken kan tages af når du skal skyde igennem paraplyen, og tages på hvis du vil skyde ind i den. På nogle paraplyer er det sorte dækken sølvbelagt på undersiden så de reflektere mere lys samtidig med at de hindre lyset i at spredes ud igennem paraplyen!

Hvor stor paraplyen skal være vælges efter hvilket stativ du har. Har du et højt meget stabilt stativ kan du købe en stor paraply og det betyder heller ikke så meget hvor meget paraplyen fylder sammenklappet, da stativet alligevel fylder mere.

model: Leocadia

Er din prioritet derimod at du skal kunne have have udstyret med når du går og dermed ‘on location’ er det vigtigt at det ikke fylder som et normalt stativ og paraply vil gøre. Eksempelvis har du valgt et super sammenklappeligt stativ som Manfrotto Nano 5001b som jeg tidligere har anbefalet er der ikke så mange muligheder. Du er så nød til at købe en dobbelt sammenklappelig paraply. Efter min viden er det kun Westcott der laver dem. (desværre). – Altså en Westcott 43″ som er dobbelt sammenklappelig i enten hvid satin eller i sølv, med og uden et sort overtræk.

Westcott paraplyerne fylder mindre en nano stativet, og kan fint bundles med stativet med nogle kugleelastikker  (det kommer vi til senere), og medtages i en taske eller over skulderen. – Super 🙂

Paraplyer af sølv reflektere mere lys, men man kan ikke skyde igennem dem. De kan derfor ikke placeres super tæt på og egner sig vel bedst når der skal fotograferes grupper eller større områder skal oplyses af disse små blitz. Sølv-modellen kommer med en sort bagside til at blokere for at lyset “spildes. Ikke så meget for at spare på lyset, men mere for at kontrollere det bedre. Altså også at kontrollere hvor lyset ikke skal ramme!

Paraplyer som du kan skyde igennem tager noget af lyset, men kan til gengæld komme væsentlig tættere på modellen, så derved kompensere det mere end rigeligt for den mistede effektivitet. Endnu vigtigere betyder det at lyskilden også bliver større i forhold til modellen og derved bliver lyset væsentligt blødere og har det man kalder et større ‘fall-off’, hvilket betyder at der er større forskel i intensiteten af lys og skygge på den ene side af modellen og den anden side af modellen. Det er min foretrukne paraply-model til portrætter.

På Westcott paraplyerne er den satin-hvide forholdsvis blank og tyk så den tager desværre forholdsvis meget lys når man vil skyde igennem den, som jeg jo foretrækker for at få så blødt lys som muligt. Her er den billige paraply fra adorama langt bedre og også væsentlig bedre udformet. Det er let at tage det sorte dække af og på, og indersiden af det sorte dækken er sølvbelagt, så paraplyen ikke mister så meget effektiv når man bruger den til at reflektere. Yderligere er selve paraplyen lavet mere gennemsigtig så den også er mere effektiv når man skyder igennem den. Alligevel er Westcotts kompakte paraply min favorit alene fordi den kan ikke fylder mere sammenklappet, og derfor er lettere at tage med.

Det værste ved de dobbeltfolede paraplyer er at de er svære at få fat på. Jeg har kun set dem  til salg i USA, så man skal have dem derfra og så kan de også ofte være i restordre. De fås for ca. 20-25$ stykket.

Hvis nogen finder en forhandler af dem i EU, giv endelig besked 🙂

Selv har jeg valgt at købe dem med sort dækken, da de ikke er særligt meget dyrerer men jeg bruger dem alligevel mest til at affyre blitzen igennem, og så skal dæknet fjernes. På Westcott paraplyen skal man skrue toppen af for at fjerne dæknet.

blyant passer ind i det hule skaft

Her ses at blyanten passer perfekt

Hvis du køber disse Westcott kompakte paraplyer så læg mærke til at skaftet er hult. Det vil blive klemt sammen af skruen i din paraplyholder første gang du bruger dem så derfor skal man gøre dem massive inden de tages i brug. En blyant passer perfekt ind i dem.

Lige en ting til. Lad være med at tænke på en paraply der er større end 43″-45″ så længe du ‘bare’ bruger en standard blitz til montering i en tilbehørssko.  De større paraplyer får du først glæde af med deciderede studieflash.

Hvorfor så en paraply og ikke en softboks?  Paraplyer er et kompromis mellem blødt lys, effektivitet og kontrol. En softboks giver mere kontrol over lyset, men de koster meget mere, fylder væsentligt mere og er også mindre lyseffektive, altså de ’spiser’ lidt mere af lyset. Med en paraply får du blødt lys som er rimeligt retningsbestemt, til en fair pris.

Sæt paraplyen op helt tæt på og du vil få blødt og kontrolleret lys som virker godt for portrætter og portrætter med omgivelser.

Det er en nem og simpel måde af få dine billeder der skal stå på en hylde eller hænge på vægen til at ligne noget en professionel har taget, og ikke af en eller anden tilfældig kontorassistent. Hvis du bruger en kort tele, din blitz sammen med paraplyen og balancere lyset med det omgivende lys kan du lave portrætter der fuldt matcher de professionelle. – nå ja, det er jo nok også fordi det er sådan vi gør….!

Flytter du stativet lidt tilbage så får du retningsbestemt lys som dækker et større område. Du kan flytte en del rundt på modellen (eller behøver ikke at være bekymret over vedkommende flytter sig lidt selv) og lyset vil stadig være godt.

Det er sikkert, klassisk virkende lys som er let at flytte rundt. Et sikkert valg!

  6 Responses to “Paraplyer giver et dejligt blødt lys”

 1. Portræt med kun en flash er også muligt. Det er enkelt og resultatet bliver godt- for den enkelte flash svarer jo til det vi er vant til- een sol. Det handler blot om at bløde lyset op, enten med en softbox eller endnu enklere: paraply. En paraply til at skyde lyset igennem er noget af det enkleste man kan forestille sig. Den eneste ulempe er den manglende kontrol med lysets spredning. Endelig kan du bruge en reflekterende paraply, så er lidt af kontrollen igen på plads. Reglen jeg bruger er- lyset skal falde 45 grader ned på modellen og så tæt som muligt. Billedet her er taget med reflekterende paraply, pegende ned på modellen i ca. 45 grader- og lidt fra siden… Læg mærke til hvorledes lys der kommer fra siden skaber tydelig definition af f.eks. muskler. Altså en god måde at fremhæve strukturer på.

 2. Hej .

  Ville høre om du har en mail man kan skrive til , og om du evt vil hjælpe omkring nogen “paraply” spørgsmål ?

  Hilsen Mette

 3. Hej Mette,
  Jeg hjælper meget gerne, men vil helst ikke ligge min mail-adresse direkte herud så den kan opsnappes af robotter til brug for SPAM.

  Du er meget velkommen til at spørge her direkte. Så kan alle andre også få glæde af dialogen eller foretrækker du at jeg svare dig direkte? (jeg har jo din mail-adresse)
  de venligste hilsener
  Peter

 4. Hej kan DX40 og SB-900 arbejde sammen trådløst

 5. Undskyld det sene svar – Ja, det kan de du kan dog ikke bruge DX-40 som commander for din SB-900.

 6. Undskyld det sene svar – Ja, det kan de du kan dog ikke bruge DX-40 som commander for din SB-900, så du skal have en seperat commander.

 Leave a Reply

(skal udfyldes)

(skal udfyldes)