Nogle af mine billeder på Flickr

okt 192010
 

Akustisk Yamaha klaver

Har du nogensinde overvejet at købe et klaver? altså et RIGTIGT akustisk klaver, der har det rigtige touch og klang og som holder næsten 100 år, og ikke kun til en tangent knækker, der der ødelægges ved at der bliver tabt en glød på tangenten eller en knap bliver løs og starter med at skratte.

Næ, – et akustisk klaver kan altid laves hvis det kommer til at fejle noget og så har det helt sin egen charme, klang og klasse. – så læs videre….

For 5 år siden, da jeg købte mit hus, besluttede jeg mig også for at NU ville jeg lære at spille på klaver. – (Som bar havde jeg spillet lidt på mine forældres klaver og gået nogle år til fløjtespil, men det var længe siden og alt var glemt).

Jeg lånte et gammelt elektronisk klaver som en ven havde oppe på loftet. Det blev støvet af og på det instrument jeg mig selv i løbet af det næste halve år nodesystemet. – også venstre hånds noderne. Det er genialt!! 🙂 Jeg opdagede dog hurtigt at der ikke var fuldt klavertur og at det ikke rigtig lød som et klaver kan lyde. – slet ikke!

Jeg fandt den blå avis frem og fandt et flot sort russisk klaver i Åbenrå der hed noget med koriliske bogstaver. Senere fik jeg at vide at det betød “røde oktober”… jeg købte det for DKK 8000,- og det lød fantastisk.

Der blev tampet lystigt i det hver dag en time eller to og det gav resultater. Efterhånden kom der noget fornuftigt ud af det, og alene lyden var en stor fornøjelse.  jeg blev faktisk så god at jeg kunne mærke at mekanikken i det russiske klaver var lidt tung og træg, hvorfor jeg nu mente at det skulle skiftes til et rigtigt godt klaver. – Så nu er vi fremme ved historien jeg vil fortælle.

Alle – næste alle klaverforhandlere i det midt og sønderjyske blev besøgt. Internettet & dba,dk blev grundigt gennemsøgt for alle klaverbutikker/forhandlere jeg kunne finde. Også i udlandet. Hvor er det meget lort derude og hvor findes der mange klaverer / flygler der er fra første del af sidste århundrede, hvis ikke ældre, og også ser sådan ud. Nu ved jeg at det ikke kun er mennesker der bliver rynkede og får fuger med alderen. Uha – da da da da…

Dog var der de Japanske klavere Kawai og Yamaha som skilte sig ud. De var knap så gamle, ofte pænere, men mest af alt havde de en flot sprød lyd og jeg rigtig godt kan lide, både til klassisk og rytmisk musik. Desværre koster de bare alt for meget. Typisk forlanges der 30-35.000 gode danske kroner for en brugt Yamaha U1 (som er den man kalder konservatoriemodellen) .

På vej hjem fra familiebesøg kørte jeg så indenom Vilhelms Musikværksted som på det tidspunkt lå i Slagelse (i dag holder han til i Tåstrup). Vilhelm har nok landets største udvalg af klaverer og flygler stående. Langt de fleste af dem er Yamahaer, eller Steinway som han importere fra Asien og sætter i stand. Dvs. hvis det findes nødvendigt skiftes hammerhoveder, strenge eller andet og evt. bliver instrumentet omlakeret, så det står som nyt. Ret imponerende! For det meste er det kun flyglerne der rent økonomisk kan ‘bære’  at blive omlakeret.

Akustisk Yamaha Flygel

Her har du mulighed for at afprøve flere af samme model lige efter hinanden og det overraskede mig MEGET hvor forskelligt de kan lyde eller rettere hvor forskelligt de rent faktisk lyder. Akustiske instrumenter har åbenbart deres HELT egen klang, touch (‘næsten en egen personlighed’).

Alene af den grund vil jeg anbefale alle at handle med Vilhelm. Dertil kommer at han er en herlig person (både fræk som en slagte og hurtigt tænkende) og god til at handle.

Selv faldt jeg for et Yahama YUS klaver som bliver betegnet som håndlavet. Det lyder helt fantastisk og rigtig mangle flygler kan ikke hamle op med dets sprøde tone. YUS’serne kan kendes ved at have et noget stivere kabinet med en X (kryds) som stabilisering af kabinettets sangbund bagpå, hvor mod de andre modeller har lodrette støtter.

Hvis jeg en dag finder på skifte mit klaver til et flygel regner jeg også med at det bliver Vilhelm jeg skal handle med. Ja, altså hvis jeg overhovedet kan finde et flygel der spiller bedre end det klaver jeg har….  – Fik jeg sagt at Vilhelm gav ny garanti på instrumentet?

  One Response to “Køb af akustisk klaver”

  1. Ja, man får hvad man betaler for. Med Yamaha flyglerne får man temmelig meget for pengene!

 Leave a Reply

(skal udfyldes)

(skal udfyldes)