Nogle af mine billeder på Flickr

jul 112010
 

En NAS-server er en slag avanceret ekstern harddisk som er sluttet til dit netværk. NAS står for ‘Network Attached Storage’.  En NAS er i praksis meget mere end det.

QNAP TS119

lille, lydløs og sparsommelig server

Det er faktisk en super avancerede server, er billige og bruger meget lidt strøm i forhold til en PC. – ja for på NAS’en ‘bor’ der rigtig mange servere som kan dele dine filer med andre, afspille din musik og have dine hjemmesider liggende.

Jeg gemmer alle mine billeder og andre filer på NAS-serveren.Den ligner en ekstern usb harddisk, men har et netværksstik i stedet for et usb-stik og kobles derfor på netværket. Typisk vil den router du bruger til din internetforbindelse have nogle ekstra stik hvor du kan forbinde NAS til.

NAS-serveren koster ikke særligt meget mere end du giver for en eksterne harddisk og så har den en masse fordele. Hvis du ikke har gigabit netværk vil hastigheden også være langsommere end en USB. Til gengæld så du har flere computere så kan de alle sammen får adgang til NAS-serveren. Man kan dele filer, men man kan også sikre dem, så kun en eller flere kan se dem. Det forgår via mapper. Du kan oprette nogle mapper som hele familien kan se og nogle som er private til dig alene eller udvalgte brugere.

Den NAS jeg har valgt er både lille og lydløs fordi der ikke er nogen køler i den. Den bruger kabinettet til at køle. Derfor også et meget beskedent strømforbug.

Del printer

De fleste NAS-servere har langt flere geniale muligheder.Eksempelvis kan den dele printerne imellem husets computere også. Det virker rigtig godt til udskrivning, men det virker ikke, hvis din printer er en multifunktionsprinter, hvilket vil sige, at det også er en scanner og en kopimaskine. I så fald skal du hellere købe en multifunktions-printer, der kan sættes direkte på netværket ligesom NAS-serveren. De nævnte funktioner alene gør den alle pengene værd, men det er kun toppen af isbjerget. den kan meget mere.

Det er for eksempel FTP. Lader du din NAS-server være tændt altid, kan du få adgang til alle dine filer, uanset hvor du er i verden, bare du har adgang til en computer med internet-forbindelse. Og det er lige så sikkert som med traditionelle servere. Du kan bruge et FTP-program, men du kan også få adgang til alle filerne via en almindelig browser.

Støjer ikke

Da støj (eller faktisk støjfrit) betyder rigtig meget for mig har jeg købt en Qnap-119 til ca. 2000 + harddisk. Den er passivt kølet, hvilket betyder at der ikke er nogen støj fra en køler! Jeg har valgt at lægge en 1TB disk i den, idet jeg også benytter den til at tage backup af andre QNAP server over internet. Ja, den kan sættes op til automatisk at syncroniserer en mappe fra en QNAP til en anden QNAP over internet. Så er der altid en backup i tilfælde af tyveri, brand, lynnedslag eller hardwarefejl. Det erstatter selvfølgelig ikke en almindelig backup, for hvis du sletter nogle filer og der er replikeret så er de også slettet på den NAS du har replikeret til.

1 TB er rigtig meget!!! eksempelvis så fylder 5.000 billeder i RAW format ca 50GB, altså 1/200 af diskpladsen, men hvis man også vil have mange film i HD kvalitet liggende, eller lave backup at husets PC’er og andre NAS, så begynder det at fylde.

For de mere nørdede leveres den med database (MySQL), PHP, web-server, og der kan efter-installeres mange gratis program-pakker såsom wordpress blog-værktøjet (som denne blog er lavet i), Squeeze-center til Logitech’s Squeezebox afspillere, news-downloader, radio-sation, per2per download og meget meget mere, som er udenfor hvad der omtales i dette indlæg.

Andre mere almindelige brugere vil nok mere bemærke detaljer som indbygget UPnP Media Server og iTunes server. Det betyder, at TS-109 kan fungere som centralt lager for musik og film/video for andre. Og den virker med stort set alt det udstyr, der kan streame lyd og billede over netværk.

Stream din musik over netværket

Din iTunes (på din computer) kan for eksempel hente (streame) musik via serveren, og du kan købe udstyr (såsom Logitech Squeezebox), der kan hente musik og video fra serveren – og afspille dette på dit stereoanlæg eller tv. Det fungerer faktisk også med en Xbox 360 eller en Playstation 3.

Adgang til billeder

Der er en særlig god funktion for dem, der har mange digitale billeder. TS-119 har et server-program netop til at dele billeder med. Det betyder, at alle i hjemmet kan gennemse billederne i en browser, selv om de ligger på serveren. Det kræver altså ikke et dedikeret program – kun en browser, og det virker over internet, så du kan se dine billeder, hvis du er på arbejde eller ude og besøge nogen, bare du har adgang til en computer, der er på internet.

TS-119 har en anden smart funktion jeg lige vil omtale. Der er en USB-port på fronten. Den kan sættes op til at en af flere ting automatisk når noget udstyr forbindes. Hvis nu du har en ekstern HD, kan du bruge den til en off-line backup. Når du så forbinder den til usb-stikket på fronten, kiopieres indholdet fra en bestemt mappe automatisk over på den, når man trykker på knappen COPY.

Et andet eksempel er hvis du forbinder et kamera eller en usb-nøgle, kan den sættes op til altid at kopiere alt indholdet ind på NAS’en når det trykkes på COPY knappen. Alt sammen helt uden PC. – smukt!

Strømforbrug

Udover den ikke støjer er det værd at bemærke, at serveren faktisk bruger så lidt strøm, at man ikke får dårlig samvittighed ved at lade den være tændt hele tiden. Når serveren bliver brugt, er strømforbruget opgivet til at bruge 13watt, mens forbruget er sølle 5 watt, når den ikke er aktiv (men tændt). Det er altså mindre en selv én sparepære, og en PC bruger til sammenligning typisk mellem 100-350W Støjniveauet er alt efter hvilket harddisk der puttes i, da der er det eneste der afgiver lyd. Nogle kan være larmende og andre nærmest lydløse.

Husk i øvrigt altid at tage backup – også af serveren. Hvis harddisken i serveren afgår ved døden, så er alt tabt. Derfor er det en god ide at købe en traditionel ekstern harddisk til backup af selve serveren.

NAS 119 er så alsidig at den faktisk godt kan bruges til en mindre virksomhed, men der er en helt anden historie. Du kan læse mere om TS-119 på qnap.com

 Leave a Reply

(skal udfyldes)

(skal udfyldes)